Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak yıkılmaz, esnek ve hoş bir kuruluşda olmalı, aldatıcı bir aromaya ve metodik yanmayı katkısızlayacak tarafıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf münezzeh katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu erdemli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet namuslu bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve muhtevaime anık hasta etmek muhtevaindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro rutubet değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada muhtevailen bir puro ülkü rutubet değerlerinde muhtevailiyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine gereğince gayet mutabık ve muhtevailebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken ayrıksı bir koca bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir bedel olduğunu ve asla muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet nüansı ortada gidip gelmeden cümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmedarımaişetimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna dem ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size sima en dobra bedel bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah özdek ortalama 6 kamer içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet ita üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan müstakil olmadığı muhtevain makul bir dem içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca okkalı alev değmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet kıymeti getirmek muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu bedel iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in kalıcı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en dobra tutum olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde erdemli rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.